Sikeresen lezárult a Helyi termék rendezvénysorozat

A rendezvénysorozat előadásai (Élet a nagybanin túlÉlelmiszer jelölés) rámutattak arra, hogy növelni kell a helyben termelt termékek előállítását és a termelők termékeinek a rövid ellátási láncokon (REL) keresztüli eladását. Legyen az akár regionális, közösségi értékesítés vagy jól működő térségi piacok útján. Cél, hogy elsősorban a hazait kínáljuk, fogyasszuk. Megfogalmazódott a helyi termékek fogyasztásának ösztönzése, a közétkeztetésbe, vendéglátásba egyre nagyobb arányú hazai élelmiszer beszállítása, melyhez a jó minőségű, biztonságos alapanyag termelése és élelmiszer-előállítása is hazánkban történjen.

Az előadók hangsúlyozták a hazai élelmiszertermelés jelentőségét és felhívták a figyelmet arra, hogy nem szabad hagyni, hogy hazánkban a jó minőségű és élelmiszer-biztonsági szempontok alapján megtermelt és forgalomba hozott élelmiszert import áruk dömpingje váltsa fel. Emelni kell a rövid ellátási láncokon keresztüli értékesítés százalékos arányát, nem beszélve a REL környezetterhelési és egészségügyi szempontjának rendkívül fontos szerepéről, valamint a gazdák és a vásárlók közvetlen kapcsolatáról, egymás iránti bizalmáról.

Továbbá fontos támpontok hangzottak el a helyi élelmiszerellátók munkájának támogatásáról, az információ fontosságáról, az esetleges jogszabályi változásokról és a helyes élelmiszer-jelölés módjairól, melyet megalapozott a kamara gondozásában tavaly kiadott Helyi termék kézikönyv.

A helyi termelők és jó gyakorlatok bemutatása jelentette a rendezvénysorozatok fénypontját, ahol napi életszerűséget, a tovább fejlődés lehetőségeit és számtalan jó ötletet és példát kaptak a mindennapi élethez a résztvevők.

A négy helyszínen bemutatott jó gyakorlatok röviden az alábbiak voltak:

A Fazékba! bevásárló közösség: újra definiálták az közvetlen értékesítést és az otthoni főzést, teljesen konyhakészre gyártott, előre kiporciózott és előkészített hozzávalókkal egyszerűsítik a háziasszonyok életét, kiváló minőségű helyi termékeket szállítva vásárlóiknak.

MagosVölgy Ökológiai Gazdaság: Nógrád megyei zöldségtermesztő gazdaságban környezeti, társadalmi és gazdasági szempontból egyaránt a fenntarthatóság elveit követő, etikus vállalkozói alapon szervezett gazdaság. Az általuk létrehozott zöldségközösség immár 160 tagot számlál, számukra április elejétől december végéig hetente szállítanak 8-12 féle szezonális zöldséget, esetenként feldolgozott terméket. A gazdaság remek példája a rentábilis, ugyanakkor a biodiverzitás védelmét szem előtt tartó, a fenntarthatóság elveit követő vállalkozásnak.

Pannonhalma Provence: A családias hangulatú pannonhalmi levendula ültetvényükön szezonálisan lehetőség nyílik levendulát szedni, egész évben kézműves ajándéktárgyakat vásárolni és a gyerekeknek a kerti játszóterükön játszani. Alkalmanként Élmény Piac, workshop van a levendulásuk tövében, ahol a helyi-, környékbeli termelőktől vásárolhatnak személyesen vagy tanulhatnak értékes dolgokat.

FinomSág Családi Gazdaság: 2013-ban alakult, azóta termesztenek gyümölcsöket és gyógynövényeket. Az egyik sikertermékük a fekete berkenye (arónia), ennek az első ültetvényét 2014-ben telepítették. Termékeikben a nagyszülőktől tanult receptúrát ötvözik az Ausztriában elsajátított feldolgozó technológiával. Ennek köszönhetően magas beltartalmú, prémium minőségű kézműves szörpöket, lekvárokat, natúr leveket állítanak elő. Ültetvényeiket hagyományos kézi technológiával művelik, és a feldolgozást is kézi erővel végzik. A gazdaság Győrságon található.

Pannónia Kincse LEADER Egyesület: Tagságát a lefedettségi területhez tartozó 62 települési önkormányzat, 75 vállalkozó és 55 civil szférát képviselő szervezet és magánszemély alkotja. Az egyesület megalakulása óta azon dolgozik, hogy a területén élő, dolgozó vidéki embereket, civil szervezeteket, vállalkozásokat és önkormányzatokat segítse, összefogja.

MyFarm kertek közösségi gazdaság: Hat helyszínt magába foglaló hálózat előfizetéses modellben termeszt vegyszermentes, szezonális, kiváló minőségű hazai zöldségféléket. Új lehetőség a városi fogyasztók számára a jó és egészséges táplálkozásra, miközben támogatják a lokális értékteremtést, és közelebb kerülhet a fogyasztó a termelőhöz. Az összefogás keretében a fogyasztók előre befizetnek egy összeget a termelőnek, ami segíti a termelés finanszírozását, és ezért cserébe megkapják a termelő által előállított friss, minőségi élelmiszereket. A hosszú távú elköteleződésért cserébe a termelők biztos megélhetést, a fogyasztók pedig megbízható helyről származó, jó minőségű élelmiszert kapnak. Ezeket a terményeket kosárban, házhoz szállítva kapják meg a fogyasztók.

Marketingsziget: Az agrárszektor egyre jobban elköteleződik a digitális megoldások iránt. A digitalizáció pedig óhatatlanul eléri az agrárcégek, termelők marketingtevékenységét is. Ma már a modern, korszerű megoldásokat képviselő agrárvállalkozások számára elengedhetetlen az online marketingeszközök alkalmazása. Ezt a tendenciát erősíti az agrárszektorban megfigyelhető generációváltás is. A brandépítés, a közösségi médiában való jelenlét, a célcsoport meghatározása és a piaci igények kiszolgálása ma már elképzelhetetlen tudatos marketingtevékenység nélkül. Ezen a területen támogatják a termelőket, folyamatosan oktatják, akik nehezen igazodnak el a marketingeszközök tengerében.

Táncoskert: Olyan közösségi mezőgazdálkodás, amelyben személyes együttműködés van a termelő és a fogyasztó között, és amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, felelősséget és a gazdálkodás gyümölcseit szabályozott módon megosztják egymás között. E regeneratív mezőgazdaság legeltetett állatokkal (csirke, marha, juh, disznó) egy néhol mocsaras hortobágyi legelőn található.

Hajdúság Éléskamrája: A szerveződés megannyi kincset érő termékeket előállító megyei termelőket koordinálja a megye különböző termelői piacaira. A termelők komoly szaktudással és izzó szenvedéllyel rendelkeznek. A közösség célja, hogy ezeket a csodás portékákat a vásárlóik is megismerjék.

A négy helyszínen kiállító termelők az alábbiak voltak, a róluk készült rövid videó ide kattintva tekinthető meg.

Budapest: Bogi Ínyenc VilágaBor és Gyümölcsecet Gyártók EgyesületeCSOMBÉK EgyesületElekes MéhészetKutyori konyha, Lindauer Ákos- csokoládé, Maszlik Családi GazdaságÚrhidai Sáfrány és gyümölcsHorváth Családi PincészetTüsi husi

Pannonhalma: Alpokalja SajtGella KincseCsikvánd Község ÖnkormányzatFinomSágKónyi CsengettyűsPannonhalma ProvencePannonhalmi Főapátság termékeiRábaközi Termelők PortékáiTebike

Paks: Anna LaborChili OutFogol Családi MéhészetKáli Kalács, Kővári László- bor, Kati VilágaMendler Pince, Németh Dávid- pizza, Ökospájz

Hajdúböszörmény: Andi-Mangi, Gyugos SajtHárs Udvar ManufaktúraÍnyenc ChilikertNagykun 2017 Vagyonkezelő Kft.Rice-lerTilki Agro Kft.Üvegbe zárt HajdúbagosZádor Kávé

 

Budapesti helyszínen kiállított és megjelent a Magyar Mezőgazdaság Kft. szakfolyóirataival segítve a résztvevők tájékoztatását, valamint minden helyszínen bemutatkozott a KMÉ védjegy információs standjával. Bemutattuk a kézikönyv fejezeteihez elkészült három kisfilmet, melyek a címekre kattintva tekinthetők meg (Bemutatjuk a rövid ellátási láncotBemutatjuk a földrajzi árujelzőket és a hagyományos különleges termékeketBemutatjuk az kistermelői élelmiszer-jelölést).

 

NAK / Szomi Edina