Hungarikumok és nemzeti értékek népszerűsítésére hirdetett pályázatot az Agrárminisztérium

Megjelent az Agrárminisztérium „nemzeti értékek és hungarikumok népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására (HUNG-2024)” kiírt pályázati felhívása 445 millió forint keretösszeggel.

A pályázat célja a nemzeti értékek és hungarikumok megismertetése és népszerűsítése határon belül és külhonban, valamint a nemzeti értékek megőrzése a következő generációk számára.

Idén három célterületre pályázhatnak a jogosultak:

  1. A hazai és a külhoni nemzeti értékek, hungarikumok népszerűsítése érdekében– elektronikus és nyomtatott kiadványok, fényképsorozatok, filmek készítésére, jelképek népszerűsítésére, új honlap létrehozására, meglévő honlap fenntartására és fejlesztésére, rendezvények megvalósítására nyújtható be pályázat. A rendezvények közül előnyben részesülnek azok, amelyek középpontjában az értéktárban szereplő hagyományok, népszokások állnak. A célterület keretösszege 300 millió forint.
  2. A magyar kultúra értékeinek megismertetése céljából többkörös, megyei döntővel végződő, Kárpát-medencei szintű vetélkedő, valamint Értéknyilvántartó felület feltöltése. 130 millió forintos keretösszeggel 1-3 millió forint közötti támogatás nyerhető felső tagozatos és középiskolás diákoknak szóló vetélkedők szervezésére az identitástudatuk megerősítése és a hagyományőrzés ápolása érdekében.

Agrárminisztérium által létrehozott értéknyilvántartó felületen a vármegyei, illetve külhoni nemzetrész értéktárában található nemzeti értékek adatainak, dokumentumainak feltöltésére, valamint a települési, tájegységi értéktárakban található nemzeti értékek adatai, dokumentumai feltöltésének vármegyei, külhoni nemzetrész szintű koordinációs tevékenységére 200 ezertől 2 millió forintig terjedő összeget nyerhetnek el az önkormányzatok és a külhoni nemzetrész értéktárat működtető szervezetek.

  1. A Kárpát-medencei hagyományos öltözet-kultúrájának, népi kézműves értékeinek megőrzése, tovább örökítése célterület esetében olyan viseletek megalkotását támogatják, amelyek díszítésben, formavilágban, anyaghasználatban vagy technikában megidézik az ősi viseletet. Erre a területre 15 millió forintos támogatás jut.

Mindhárom célterületnél működési támogatásnak nem minősülő, egyszeri, vissza nem térítendő támogatás igényelhető.

Hazai és külhoni pályázók egyaránt jelentkezhetnek a felhívásokra.

A pályázati felületen 2024. április 16. napján 12.00 órától lehet a pályázati adatlapot elektronikusan kitölteni, illetve a mellékleteket feltölteni, azonban a pályázatok véglegesítésére, beküldésére csak 2024. május 6. napján 8.00 órától van lehetőség 2024. június 6. napján 23:59 percig.

További információ és a felhívás elérhető a www.palyazat.hungarikum.hu oldalon.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS LETÖLTÉSE

Forrás: Agrárminisztérium