Január 12-étől ismét pályázhatnak falusi kisboltok

A Magyar Falu program keretében 1-3 millió forintos támogatásra pályázhatnak a kistelepülési élelmiszerüzletek a megnövekedett költségeikhez történő hozzájárulás érdekében.

A támogatást felhasználhatják például a bérleti díj, a rezsiszámla, a könyvelő vagy az ügyvédi díj finanszírozására. Az összeg egyszer nyerhető el. A támogatás 100 százalékban előfinanszírozott, valamint önerő sem kell.

Az elnyerhető támogatás mértéke üzletenként minimum 1 millió forint maximálisan 3 millió forint lehet.

A működési támogatásra mindazon üzlettulajdonosok pályázhatnak, akik 2000-nél kevesebb lakosú településen működtetnek olyan kisboltot, ahol jellemzően napi fogyasztási cikkeket, alapvető élelmiszereket értékesítenek.

Benyújtási időszak: január 12-31-ig

A támogatott időszak egyéves: 2022. augusztus 1-jétől 2023. július 31-éig tart.

A koronavírus-járvány okozta károk enyhítéséért már tavaly segítséget kaptak a falusi kisboltoknak. A 60-70 millió forintos, vissza nem térítendő támogatás segítségével fel lehetett újítani az üzleteket, gépeket, sőt akár ingatlanokat is lehetett vásárolni, ezenkívül bértámogatást adtak

  • 2000 fő, vagy ez alatti lakosságszámú kistelepülésen
  • kiskereskedelmi tevékenység keretében napi fogyasztási cikket értékesítő üzletet üzemeltet, és
  • az üzletre vonatkozóan a támogatás igénylőjének a támogatási igény benyújtását megelőző 6 hónapban a legtöbb bevétele, de legalább bevételének több, mint fele az élelmiszer jellegű bolti vegyes kereskedelemből származott.

További részleteket a Magyar falu program és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. honlapján lehet megtekinteni.

NAK/ Tószegi-Faggyas Katalin