Milyen változások várhatók a támogatásokban?

Megújuló vidék, megújuló agrárium 2023-2027 címmel nagyszabású agrárszakmai konferencián mutatta be az Agrárminisztérium a közelmúltban elfogadott, 2023. január 1.-én induló új Közös Agrárpolitikát.

Az esemény előadói részletesen beszámoltak a KAP I. és II pillér támogatási lehetőségeiről, ágazati és agrárkörnyezeti beavatkozásairól, a vidéki vállalkozásfejlesztés különböző formáiról de szó esett a generációváltásról és a tudásfejlesztés támogatásáról is.

Az első szekció előadásait követően Juhász Anikó helyettes államtitkár röviden összegezte az elhangzottakat, kiemelve azt is, hogy a rendkívül széleskörű és nagy mennyiségű új információ feldolgozásához a tárca többféle segítséget is kíván nyújtani. Így például a rendezvény ideje alatt kiosztásra került a Magyar Mezőgazdaság hetilap különszáma, amelyben az összes, az eseményen elhangzó előadás összefoglalása szerepel, de a konferencia helyszínén regisztrált résztvevőknek a rendezvényről készült felvételekhez is hozzáférést fognak biztosítani.

Fotó: Kadosa Gábor

Juhász Anikó arra is fölhívta a figyelmet, az új KAP stratégiai terv teljes, 1700 oldalas dokumentumát és annak részleteit külön honlapon gyűjtik össze, illetve ezen a felületen lesznek elérhetőek a pályázatokkal kapcsolatos fontos és aktuális információk.Elöljáróban az is elhangzott hogy a KAP I pillér esetében az egységes kérelem felületen, jellemzően egy beavatkozás egy jogcímhez tartozik majd, a KAP II pillérnél szereplő beavatkozások esetében azonban nem biztos, hogy így lesz. Ennek oka az, hogy a KAP egy stratégiai terv, egy keretrendszer, ezért elképzelhető, hogy egy beavatkozáshoz több pályázati felhívás tartozik majd, de az is elképzelhető, hogy egy pályázati felhívás több beavatkozást fog magában foglalni.

A kistelepülések és a Leader támogatásokkal kapcsolatban egy későbbi időpontban, külön rendezvény formájában adnak tájékoztatást, a nagy számú érdeklődőre való tekintettel.

Forrás:
www.magyarmezogazdasag.hu