Visszatérítik a fel nem használt válságtartalékot a gazdáknak

Az Európai Bizottság 433 millió eurót térít vissza a mezőgazdasági termelők részére egy most közzétett rendelet szerint. Ez az összeg a 2017-es költségvetés mezőgazdaságiválság-tartalékából származik – közölte a Bizottság.

Annak ellenére, hogy a mezőgazdaságban számos kritikus helyzet állt fenn, az uniós válsághelyzet-kezelést szolgáló pénzeszközöket idén nem használták fel, így az Európai Bizottság 433 millió eurót térít vissza a gazdálkodók részére a november 28-án közzétett rendelet alapján. A 2017-es költségvetés mezőgazdasági fejezetéből jutott támogatás a zöldség-gyümölcs és a tejtermék-ágazatnak, valamint egyéb állattenyésztési ágazatoknak is. Az idei tavaszi kedvezőtlen időjárás által okozott károkat a közvetlen támogatási előlegből fedezték.

A mezőgazdasági válságra vonatkozó tartalék és visszatérítési mechanizmus fogalmát a közös agrárpolitika 2013. évi reformjában állapították meg, és a 2014-es költségvetési évben alkalmazták először. A levonás csak a 2000 eurót meghaladó közvetlen kifizetésre vonatkozik. A tagállamok 2017. december 1-jétől téríthetik vissza a gazdálkodóknak a most megállapított összeget.