2015.május – Dévaványa

Kurucz porta

Dévaványa Budapesttől 170 km-re, a Sebes-Körös, Hármas-Körös és a Hortobágy-Berettyó közti területen, Sárréten fekszik. Határában szikes puszták, és mocsaras területek között húzódik a Körös-Maros Nemzeti Park. Itt található a Dévaványai túzok populációjának élőhelye. Szomszédságában (Réhely major) ősi magyar állatfajok, magyar szürke gulya, bivaly csorda, racka nyáj, mangalica is megtekinthető.

Bemutatóterem és kiállítás szemlélteti a túzokok és a szikes puszták életét. A városban gyógyvizes, meleg vizű strand is található, melyet főként ízületi és reumatikus panaszok kezelésére ajánlanak. A szikesek természetvédelmi területén különböző gyógynövények (sóvirág, kamilla, fodormenta, mezei zsálya) virágoznak az ősi gyepen. Arany János, Sinka István és Petőfi Sándor tája ez, mely a hiedelmekkel ellentétben, változatos és izgalmas táj.

Ezen szép táj kisvárosában található egy magántulajdonban lévő kisházikó, amely korhű berendezésével várja látogatóit. A táborok, erdei iskolák, osztálykirándulások megtartására is alkalmas korszerűsített és felújított parasztház eredeti parasztbútorokkal van berendezve, 4 földszinti szobája (az egyik fogadó jellegű), 3 padlásszobája, 3 fürdőszobája, 3 WC-je, felszerelt konyhája, meleg kemencéje látja vendégül az érdeklődőket. Az udvaron nyári konyha, tornác, szalonnasütő, bográcsoló hely található.

 – Szállás díja: 1000 Ft Fő/nap

– Gyerekcsoportoknál, testvérek esetén 20% kedvezmény kísérőtanároknak (maximum 2 fő) a szállás ingyenes  

– Az egész ház bérleti díja: 30.000 Ft/nap

Kézműves foglalkozások: agyagozás, vessző és szalmafonás, csuhéból bábuk és dísztárgyak készítése, nemezelés, gyöngyfűzés, gyöngyszövés.

Kirándulások: gyalogtúra, lovasszekér kirándulás a Körös-Maros Nemzeti Park Réhely Látogatóközpontjába. Strandolás.
Látogatás helybéli kézműves mestereknél, kovács, szőnyegszövő, seprűkészítő mesterségek megismerése.

Táborozásra is van lehetőség.

Ellátás: napi ötszöri étkezés.

A főtt ételt a Ramóna Étterem szállítja, az étrendet idényjellegű gyümölccsel egészítjük ki.

A tábor időtartama: 7 nap (6 éjszaka)

A tábor ára: 24 000 Ft (+ útiköltség)

cím: Dévaványa, Dózsa György u. 18.

e-mail: kuruczporta@citromail.hu

Érdeklődni telefonon :

Rontó Szilviánál
Tel.: 06-20-977-5045

{gallery}tajhaz/2015_majus{/gallery}