2015. július

A Bucsai Kézműves és Hagyományőrző Egyesület

2007. június 30-án 30 fővel alakult meg a Bucsai Kézműves és Hagyományőrző Egyesület.
A célunkat már a nevünkben is meghatároztuk: a régi hagyományok tiszteletben tartása és megőrzése mellett a kézműves mesterségeket is felelevenítjük, s tovább adjuk a fiataloknak, az érdeklődőknek. A magyar népi hagyományok mellett bemutatjuk a bucsai emberek népi életét, tevékenységeit, használati- és dísztárgyait, mesterségeit. Feladatunk, hogy átadjuk tudásunkat a következő nemzedék számára, mellyel tovább éltetjük a népi kismesterségeket, mint a fafaragás, szappanöntés, kosárfonás, hímzés, makramé, üvegfestés, gobelin készítés.
A kézművesség tulajdonképpen a legszebb iparág, hiszen itt művészi szinten tudják az alkotók, a mesterek bemutatni elképzeléseiket. Egyesületünk tagjai a kézművesség szinte minden ágát képviselik. Tevékenységünkben ott vannak a kerámiakészítők, a szőnyegszövők, a fafaragók, a szalmafonók és még sorolhatnánk tovább.
2007. június utolsó napján alakultunk meg s már augusztus 20-án egy kis kiállítással leptük meg Bucsa község lakóit.
Mivel ez a nap a régi hagyományok szerint a kenyér ünnepe is, így Szent István napján egy kenyérszentelési ünnepséggel kezdtük a rendezvényt a templomkertben. Azóta minden évben megrendezzük a már hagyományossá vált kenyérszentelési ünnepséget egyik évben a Katolikus, másik évben a Református templomban.
Az év minden napját kihasználjuk s így természetesen nagy gondot fordítunk a kiemelkedő ünnepekre, hiszen a népi hagyományok nagyrészt ezekhez kötődnek. A múlt emlékeinek felelevenítése mellett az új idők szokásait is folyamatosan programjainkba szervezzük. Így történik ez Karácsony és Húsvét előtt is. Az ünnepek közeledtével, kézműveseink a Kultúrházba csalogatják az érdeklődőket, hogy egy kis teázás és beszélgetés mellett, illetve játszóházi foglalkozás keretében mindenki el tudja készíteni saját adventi koszorúját, húsvéti díszeit, vagy ami éppen aktuális kelléke az ünnepnek.
Az alkotás mellett természetesen kiállításokat is rendezünk, hiszen itt lehetőség adódik bárkinek a bemutatkozásra. Több alaklommal rendeztünk kiállítást, mint a régi fotók kiállítása, foglalkozással egybekötött selyemfestés kiállítás. 2010 óta nyári kézműves tábort tartunk. Délelőttönként kézműves foglalkozást, délután pedig élő népzene kíséretében táncházat tartunk. Évről évre nagyon népszerűek a programjaink. Jelenleg is aktívan működik egyesületünk, melynek egyre több a pártoló tagja.
 

{gallery}ertektar/2015_julius{/gallery}