2015. június

Mile Magdi Pergelt torta Dévaványa
Dévaványán élek és dolgozom, az alábbi szöveg alaposan bemutat engem. Iskolai végzettségemet tekintve az alábbiakat végeztem el: Kiss Lajos Cipőipari Szakközépiskola – érettségi; gyógypedagógiai asszisztens, vendéglátó üzletvezető, kereskedő-boltvezető, számítógép kezelő
Kiállítások vásárok:Szent István nap Dévaványa 2012. – kézműveseink címmel rendezett kiállás ; XI. Dévaványai Városnap – kézműveseink címmel rendezett kiállítás; Dévaványai ÁMK Ladányi Mihály Művelődési ház – betakarítási ünnep rendezvényen való részvétel Nekem a legnagyobb elismerése az emberek pozitív visszajelzése.
Az Életpályám:
Dévaványán születtem és itt is töltöttem gyerekkoromat. Az általános iskola elvégzése után cipőipari szakközépiskolában végeztem tanulmányaimat. Az iskola elvégzése után szakmámban dolgoztam, majd kisebb-nagyobb kitérőkkel ismét visszatértem gyökereimhez és a cipészkedéshez. Jelenleg Gyomaendrődön a Turul Cipő Kft.-nél dolgozom, mint cipőfelsőrész készítő. A házunkkal szemben lakó Milike néni cukrász volt. Ő készített tortákat és már akkor csodáltam őket és minden gyerek epekedve várta, hátha kap egy kis kockát belőlük. 1976-ban mentem férjhez és anyósom Kovács Gyuláné Nácsa Róza révén kerültem igazán közel ehhez a mesterséghez. Ő tanította meg nekem és szerettette meg velem a pergelt torta készítés fortélyait, ezért örökké tartó hálával tartozok neki. Ezután a szabadidőm nagy részében igyekeztem minél szebb és látványosabb tortákat készíteni. A pergelt tortakészítés egyszerűnek tűnő, de nem is olyan egyszerű folyamat. A cukrot fel kell olvasztani és a darált diót bele kell keverni. Nagyon fontos a cukor-dió arány a forró anyag dolgozhatóságához. Mivel az anyag forró, ezért nagyon gyorsan kell vele dolgozni: a forró masszát először a megfelelő vastagságra ki kell nyújtani, majd formázni kell. Mindezt néhány perc leforgása alatt, mivel a cukor hűlésével gyorsan merevedik az anyag.
A tortakészítést úgy kell elképzelni, hogy pl.: egy hal két ellentétes negatív forma elkészítésével válik eggyé. A formák ragasztását olvasztott cukorral végzem.
Amikor a formák készen vannak, következhet a díszítés. A díszítéshez felvert tojásfehérjéhez porcukrot keverek, melyet ételfestékkel színesítek. A díszítéshez biztos kéz és türelem szükséges.
Szeretettel várom az új kihívásokat, és megrendeléseket!

Elérhetőségek: telefon; email; honlap; web áruház;
Telefonszám: 06-30/855-7895
Facebook: Mile Magdolna
 

{gallery}ertektar/2015_junius{/gallery}